Sopraano Anu Komsille 30 000 euron Erik Bergman-palkinto – Komsi on taiteilijana hallinnut suvereenisti tradition asettamat haasteet sekä samalla näyttänyt laulumusiikille ja -taiteelle suuntaa tulevaisuuteen
Alavetelistä maailmalle lähtenyt sopraano Anu Komsi on vastaanottanut Erik Bergman-palkinnon harvinaisen monipuolisista teoistaan laulutaiteen edistämiseksi Suomessa ja ulkomailla. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa ja se jaetaan Suomessa aktiivisesti toimivalle säveltäjälle tai muusikolle joka kymmenes vuosi.
Edellinen palkinto, joka myönnettiin vuonna 2011, meni kaustislaissyntyiselle säveltäjä Veli-Matti Puumalalle.
Erik Bergman-palkintoa on jaettu vuodesta 1991, ja ensimmäisen sai säveltäjä Paavo Heininen.
Vahva keskipohjalaisedustus kertoo Anu Komsin mukaan siitä, että 1970-80 -luvuilla maakunnan musiikkiopistossa oli korkeatasoista musiikinopetusta.
– Emme sen arvoa tuolloin ymmärtäneet, mehän vain saimme nauttia hyvästä opetuksesta. Se oli normaalia! Anu Komsi pohtii nyt kolmen vuosikymmenen työuran jälkeen.
Uran alkuaikojen tukijoista hän haluaa mainita myös Esa-Pekka Salosen ja jo edesmenneen Aila Gothonin. Gothoni asui Hampurissa ja auttoi nuorta Komsia monin tavoin ihan konkreettisesti.
Anu Komsi oli äskettäin ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi. Sekin on arvostus, joka osuu harvan kohdalle. Kun laulaja vastaanotti tiedon Erik Bergman -palkinnosta, hän tunnustaa purskahtaneensa itkuun.
Suurimpia pettymyksiä nuorelle lyyriselle sopraanolle oli, kun häntä ei valittu Lappeenrannan valtakunnalliseen laulukilpailuun eikä Mirjam Helin -kisaan. Silti hän voitti samaan aikaan Frankfurtin oopperan koelaulun ja tie veikin ulkomaille.
Nyt pöly on jo laskeutunut ja voisi jopa sanoa olleen onni, ettei hän päässyt kilpailemaan. Komsi kokee kuitenkin, että hänen on ”syrjäkylän tyttönä” pitänyt hankkia tunnustus ja menestys ulkomailta. Ja hyvä niin, sillä vuodet Saksassa olivat antoisia ja merkittäviä. Jo pelkästään oopperatalojen ohjelmistot pitivät sisällään niin klassista kuin uutta ja radikaalia. Komsi sai laulaa ihan kaikkea, ja nykyään hän ei ymmärrä, miksi esimerkiksi suomalaisissa musiikkipiireissä Sibelius-Akatemiaa myöten nykymusiikki erotetaan omaksi alueekseen.
– Se on vanhanaikaista.
Edelleen Komsi kannustaa nuoria ulkomaille.
– Pitää lähteä ulos (ulkomaille), kokeilla siipiä ja saada vaikutteita sekä ennen kaikkea vertailukohtia. Oli opettavaista tehdä töitä itseään parempien laulajien kanssa. Tätä ideaa toteutin Kokkolan oopperassa, jossa mukana oli uraansa aloittelevia. Minun velvollisuuteni oli tuolloin näyttää esimerkkiä.
Erik Bergmanin rahasto on yksi Svenska kulturfondenin erikoisrahastoista. Rahaston tarkoituksena on edistää uusia pyrkimyksiä taidemusiikin saralla Suomessa. Palkintoperusteissa todetaan, että Komsi on luonut huipputason kansainvälisen laulajanuran, joka on vienyt hänet maailman huomattavimmille ooppera- ja konserttilavoille. Komsin ura on ollut harvinaisen monipuolinen; hänen ohjelmistonsa on ulottunut renessanssista uusimpaan nykymusiikkiin.
”Erityisen ainutlaatuista on ollut Komsin toiminta modernin musiikin klassikoiden sekä uusimman nykymusiikin ennakkoluulottomana, taiturillisena ja intohimoisena tulkkina. Komsi on kantaesittänyt huomattavan määrän uusia vokaaliteoksia aikamme merkittävimmiltä säveltäjiltä, ja hänen laulutaiteensa on ollut monelle suomalaiselle ja ulkomaiselle säveltäjälle merkittävä inspiraation lähde. Suomalaista musiikkia Komsi on edistänyt myös uusien teosten tilaajana; mm. Komsin vuosia johtama West Coast Kokkola Opera tilasi ja kantaesitti kolme kiinnostavaa uutta suomalaista oopperaa, jotka saivat myös kansainvälistä huomiota. Anu Komsi on taiteilijana hallinnut suvereenisti tradition asettamat haasteet sekä samalla näyttänyt laulumusiikille ja -taiteelle suuntaa tulevaisuuteen.”
Palkinto jaettiin Erik Bergmanin syntymäpäivänä 24. marraskuuta Helsingin kaupunginorkesterin juhlakonsertin yhteydessä Musiikkitalossa Helsingissä.
Anu Komsin haastattelu osoitteessa www.kulturfonden.fi