Sopraano Anu Komsille 30 000 euron Erik Bergman-palkinto – Komsi on taiteilijana hallinnut suvereenisti tradition asettamat haasteet sekä samalla näyttänyt laulumusiikille ja -taiteelle suuntaa tulevaisuuteen


Alavetelistä maailmalle lähtenyt sopraano Anu Komsi on vastaanottanut Erik Bergman-palkinnon harvinaisen monipuolisista teoistaan laulutaiteen edistämiseksi Suomessa ja ulkomailla. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa ja se jaetaan Suomessa aktiivisesti toimivalle säveltäjälle tai muusikolle joka kymmenes vuosi.

Edellinen palkinto, joka myönnettiin vuonna 2011, meni kaustislaissyntyiselle säveltäjä Veli-Matti Puumalalle.

Erik Bergman-palkintoa on jaettu vuodesta 1991, ja ensimmäisen sai säveltäjä Paavo Heininen.

Vahva keskipohjalaisedustus kertoo Anu Komsin mukaan siitä, että 1970-80 -luvuilla maakunnan musiikkiopistossa oli korkeatasoista musiikinopetusta.

– Emme sen arvoa tuolloin ymmärtäneet, mehän vain saimme nauttia hyvästä opetuksesta. Se oli normaalia! Anu Komsi pohtii nyt kolmen vuosikymmenen työuran jälkeen.

Uran alkuaikojen tukijoista hän haluaa mainita myös Esa-Pekka Salosen ja jo edesmenneen Aila Gothonin. Gothoni asui Hampurissa ja auttoi nuorta Komsia monin tavoin ihan konkreettisesti.

Anu Komsi oli äskettäin ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi. Sekin on arvostus, joka osuu harvan kohdalle. Kun laulaja vastaanotti tiedon Erik Bergman -palkinnosta, hän tunnustaa purskahtaneensa itkuun.

Lähde: Keskipohjanmaa - Kulttuuri 24.11.2021