Erik Bergman-palkinto sopraano Anu Komsille


Anu Komsi saa Erik Bergman-palkinnon harvinaisen monipuolisista teoistaan laulutaiteen edistämiseksi Suomessa ja ulkomailla. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa ja se jaetaan Suomessa aktiivisesti toimivalle säveltäjälle tai muusikolle.

Erik Bergmanin rahasto on yksi Svenska kulturfondenin erikoisrahastoista. Rahaston tarkoituksena on edistää uusia pyrkimyksiä taidemusiikin saralla Suomessa.

Palkintoperustelut:

Sopraano Anu Komsi on luonut huipputason kansainvälisen laulajanuran, joka on vienyt hänet maailman huomattavimmille ooppera- ja konserttilavoille. Komsin ura on ollut harvinaisen monipuolinen; hänen ohjelmistonsa on ulottunut renessanssista uusimpaan nykymusiikkiin.

Erityisen ainutlaatuista on ollut Komsin toiminta modernin musiikin klassikoiden sekä uusimman nykymusiikin ennakkoluulottomana, taiturillisena ja intohimoisena tulkkina. Komsi on kantaesittänyt huomattavan määrän uusia vokaaliteoksia aikamme merkittävimmiltä säveltäjiltä, ja hänen laulutaiteensa on ollut monelle suomalaiselle ja ulkomaiselle säveltäjälle merkittävä inspiraation lähde. Suomalaista musiikkia Komsi on edistänyt myös uusien teosten tilaajana; mm. Komsin vuosia johtama West Coast Kokkola Opera tilasi ja kantaesitti kolme kiinnostavaa uutta suomalaista oopperaa, jotka saivat myös kansainvälistä huomiota.

Anu Komsi on taiteilijana hallinnut suvereenisti tradition asettamat haasteet sekä samalla näyttänyt laulumusiikille ja -taiteelle suuntaa tulevaisuuteen.

Lähde: Lehdistötiedote Svenska Kulturfonden